Petter Thoen

Petter Thoen, född 17 november 1943 i Norge

Bosatt och verksam i Stockholm. Petter Thoens bilder glider rakt in i det som konsthistorien definer som Popkonst eller Pop-Art. Denna konstriktning växte fram i USA under 1950- och 60-talet. Konstnärerna tog utgångspunkt i det som var populärt och i tiden och gjorde konst av det. Detta kunde vara allt från tecknade serier och fotografier av pop-idoler, till läskburkar och hamburgare. Objekten togs bort från den miljö man vanligtvis såg dem i och placerades i otraditionella och överraskande former.

Den engelska konstnären Richard Hamilton använde tidningsurklipp i sina bilder, medan amerikanen Roy Lichtenstein använde sig av serieteckningens formspråk i sina. Det är här Petter Thoens bilder kommer in. Som Lichtenstein lånar Thoen det visuella språket, motiven och tekniken från serieteckningens värld och omformar det till ett eget konstnärligt uttryck. Petter Thoen och popkonstnärerna ifrågasätter konsten - vad är egentligen konst? Måste något vara unikt för att kallas konst?

På 1960-talet skapade Thoen omslag till magasin som Stålmannen, Läderlappen, Hjälp, En rolig halvtimma och många andra.
Han flyttade till USA på 1970-talet och jobbade som art director. Thoen vann över hundra kända grafic awards som CA, ANDY, CLIO, BELDING och flera andra. Han arbetade även som lärare på Art center i Pasadena i Los angeles. Hans tavlor hänger bla i Honolulu, Los Angeles, New York, Oslo och i Stockholm där han bland annat finns representerad på Nordiska Muséet.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.